Sladké zelí s masem

  • hlávka zelí
  • cibule
  • předem upečené maso a obrané
  • kmín
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka

 Zelí pokrouháme na robotovi na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmažíme na oleji s lžičkou soli. Přidáme nakrouhané zelím, vodu a kmín. Dusíme do změknutí. Jakmile je zelí měkké přidáme maso. Zahustíme moukou a dochutíme solí. Podáváme s knedlíkem nebo bramborem.

Sladké zelí s masem

Smažený květák

  • květák
  • vajíčka
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej

Květák spaříme ve vodě. Vodu nevylíváme - můžeme ji použít buď jako vývar do zeleninové polévky nebo k uvaření brambor. Květák obalujeme v trojobale - hladká mouka, vajíčko a strouhanka. Smažíme na oleji dozlatova. 

Smažený květák

Plněné žampiony

  • 500 g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 nožičky párku
  • 50 ml oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • špetka vegety
  • 3 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 100 g kečupu
  • 80 g tvrdého sýra

Žampiony dobře očistíme, nožičky opatrně odlomíme a nasekáme na drobno. Oloupeme cibuli a nasekáme ji nejemno, párky nakrájíme na malé kostičky. Cibuli zpěníme na dvou lžících oleje, přidáme nakrájený párek a nasekané žampionové nožičky. Zakapeme sojovou omáčkou, ochutíme vegetou a krátce podusíme. Do směsi rozklepneme vejce a mícháme dokud se nesrazí. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme petrželku a promícháme. Hotovou směsí naplníme žampionové hlavičky, naskládáme je vedle sebe do pekáčku, který jsme předem vymazali zbylým olejem, pokapeme pečeupem a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme při 200°C dozlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Plněné žampiony

Brokolicové karbenátky

  • brokolice
  • menší vajíčka
  • 200 g salámu - nastrouhat
  • pokud máme nastrouhaný sýr nemusí být
  • sůl, pepř
  • hrst petrželky nasekané
  • stroužků česneku
  • majoránka
  • lahůdkové droždí - dle chuti
  • 1 polévková lžíce - vegeta zeleninová
  • hladká mouka
  • strouhanka 

Brokolici spaříme. po vychladnutí nastrouháme nahrubo. Přidáme ostatní suroviny, mělo by vzniknout takové né moc řídké ani moc husté těsto. Ruce si pomoučime a tvoříme placičky, které dáváme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran. Podáváme z brambory či bramborovou kaší. 

Brokolicové karbenátky

Zapečené brambory na egyptský způsob

  • 800 g oloupaných brambor
  • 400 g cibule
  • 300 g mletého masa
  • olej
  • rajčatový protlak
  • mletý pepř
  • sůl
  • voda

Oloupané brambory pokrájet na tenké plátky, cibuli na tenká kolečka a poskládat je ve vrstvách střídavě s mletým masem rozmíchaným s trochou vody do vymaštěného pekáčku. Každá vrstva se musí osolit a opepřit. Nakonec zalijeme rajským protlakem smíchaným s vodou tak, aby byla potopená. pokapat olejem a pečeme pod alobalem zhruba 45 minut při 220°C. Poté alobal sejmeme a dopečeme do změknutí brambor - tekutina by měla být odpařená. 

 

Zapečené brambory na egyptský způsob

 

Zapečené brambory na egyptský způsob