Sladké zelí s masem
- Podrobnosti
- Kategorie: Zelenina a brambory
- Zveřejněno 1. 9. 2013 11:32
- Napsal Nela
- Zobrazeno: 211
- hlávka zelí
- cibule
- předem upečené maso a obrané
- kmín
- sůl
- olej
- hladká mouka
Zelí pokrouháme na robotovi na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmažíme na oleji s lžičkou soli. Přidáme nakrouhané zelím, vodu a kmín. Dusíme do změknutí. Jakmile je zelí měkké přidáme maso. Zahustíme moukou a dochutíme solí. Podáváme s knedlíkem nebo bramborem.
Smažený květák
- Podrobnosti
- Kategorie: Zelenina a brambory
- Zveřejněno 12. 7. 2013 15:54
- Napsal Nela
- Zobrazeno: 214
- 1 květák
- vajíčka
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl
- olej
Květák spaříme ve vodě. Vodu nevylíváme - můžeme ji použít buď jako vývar do zeleninové polévky nebo k uvaření brambor. Květák obalujeme v trojobale - hladká mouka, vajíčko a strouhanka. Smažíme na oleji dozlatova.
Plněné žampiony
- Podrobnosti
- Kategorie: Zelenina a brambory
- Zveřejněno 8. 6. 2013 14:52
- Napsal Nela
- Zobrazeno: 218
- 500 g žampionů
- 1 cibule
- 2 nožičky párku
- 50 ml oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- špetka vegety
- 3 vejce
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžíce nasekané zelené petrželky
- 100 g kečupu
- 80 g tvrdého sýra
Žampiony dobře očistíme, nožičky opatrně odlomíme a nasekáme na drobno. Oloupeme cibuli a nasekáme ji nejemno, párky nakrájíme na malé kostičky. Cibuli zpěníme na dvou lžících oleje, přidáme nakrájený párek a nasekané žampionové nožičky. Zakapeme sojovou omáčkou, ochutíme vegetou a krátce podusíme. Do směsi rozklepneme vejce a mícháme dokud se nesrazí. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme petrželku a promícháme. Hotovou směsí naplníme žampionové hlavičky, naskládáme je vedle sebe do pekáčku, který jsme předem vymazali zbylým olejem, pokapeme pečeupem a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme při 200°C dozlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Brokolicové karbenátky
- Podrobnosti
- Kategorie: Zelenina a brambory
- Zveřejněno 12. 7. 2013 15:29
- Napsal Nela
- Zobrazeno: 202
- 1 brokolice
- 3 menší vajíčka
- 200 g salámu - nastrouhat
- pokud máme nastrouhaný sýr nemusí být
- sůl, pepř
- hrst petrželky nasekané
- 5 stroužků česneku
- majoránka
- lahůdkové droždí - dle chuti
- 1 polévková lžíce - vegeta zeleninová
- hladká mouka
- strouhanka
Brokolici spaříme. po vychladnutí nastrouháme nahrubo. Přidáme ostatní suroviny, mělo by vzniknout takové né moc řídké ani moc husté těsto. Ruce si pomoučime a tvoříme placičky, které dáváme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran. Podáváme z brambory či bramborovou kaší.
Zapečené brambory na egyptský způsob
- Podrobnosti
- Kategorie: Zelenina a brambory
- Zveřejněno 8. 6. 2013 14:32
- Napsal Nela
- Zobrazeno: 267
- 800 g oloupaných brambor
- 400 g cibule
- 300 g mletého masa
- olej
- rajčatový protlak
- mletý pepř
- sůl
- voda
Oloupané brambory pokrájet na tenké plátky, cibuli na tenká kolečka a poskládat je ve vrstvách střídavě s mletým masem rozmíchaným s trochou vody do vymaštěného pekáčku. Každá vrstva se musí osolit a opepřit. Nakonec zalijeme rajským protlakem smíchaným s vodou tak, aby byla potopená. pokapat olejem a pečeme pod alobalem zhruba 45 minut při 220°C. Poté alobal sejmeme a dopečeme do změknutí brambor - tekutina by měla být odpařená.