Makrelová

  • pomazánkové máslo
  • uzená makrela
  • cibule, nahrubo nakrájená
  • sůl

 Pomazánka z makrely

Vajíčková

  • 1 cibule, nahrubo nakrájená
  • Tavený syr
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 1 pomazánkové máslo
  • sůl 

Vejce rozpulte, žloutky utřete s pomazánkovým máslem, tavenym syrem a solí podle chuti do jemné pasty. Vmíchejte do ní nahrubo nakrájenou cibuli. Dále do ní přidejte nahrubo nastrouhané bílky. Opatrně promíchejte.

 Vajíčková pomazánka

Domácí lučina

  • 500g bílý jogurt
  • 200g zakysaná smetana
  • 1 smetana ke šlehání 31%
  • lžička soli

Do vyšlehané smetany důkladně zamícháme bílý jogurt, zakysanou smetanu a lžičku soli.

Směs se vloží na sítko s čistým plátnem, které vložíme do misky (nebo hrnce) tak, aby byl prostor k odkapání přebytečné vody.

Sítko s plátnem zaklopíme (např. talíř nebo poklice od hrnce), důkladně zakryjeme a vložíme do lednice.

Lučinu necháme uležet a odkapat cca 18 hodin.


Lučina

Lučina

Lučina