Bábovka

  • vejce
  • hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • 1hrnek krupicového cukru
  • 1/3 hrnku oleje
  • polévkové lžíce čerstvého jemně postrouhaného zázvoru
  • šťáva ze 2 citronu, z 1 citronu kůra
  • čajová lžička kakaa

Celá vejce vyšleháme s cukrem, přidáme ostatní suroviny. 3/4 těsta vylijeme do formy vymazané a vysypané. Do zbylého těsta zašleháme kakao a nalejeme do formy. Pečeme při 180°C asi 45 minut.

Zázvorová bábovka

Cookies

  • 220 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 30 g třtinového cukru
  • 5 polévkových lžic medu
  • polévkové lžíce citronové šťávy
  • 40 g čerstvého zázvoru

Polohrubou myslu nasypeme do misky, přidáme třtinový cukr, najemno nastrouhaný čerstvý kořen zázvoru a promícháme. Přidáme olej s citronovou šťávou a medem. Vše vypracujeme v těsto. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme malé hromádky, které pečeme v troubě rozehřáté na 180°C asi 15 minut. Upečené cookies přendáme na vál a necháme vychladnout.

Domácí limonáda

  • asi 170g čerstvého zázvoru
  • 3-4 citrony
  • hrst čerstvé meduňky nebo máty (můžeme použít i pytlíkové čaje)
  • 1,5 l vody
  • 4-5 lžic třtinového cukru

Zázvor oloupejte, nastrouhejte a vhoďte do džbánu nebo jiné nádoby. Přidejte bylinky, cukr a vařící vodu, zakryjte a vše nechte alespoň 20 minut louhovat. nakonec obsah přelijte přes síto do čisté láhve, přidejte šťávu z citronů. Hotovou limonádu dejte vychladit. 

Zázvorová limonáda