Rajská k sekané
- Podrobnosti
- Kategorie: Omáčky
- Zveřejněno 16. 4. 2013 20:05
- Napsal Nela
- Zobrazeno: 353
Úplně nejlepší je udělat si nejdřív sekanou. Šťávu ze sekané totiž použijeme do omáčky.
Sekaná:
- 500 g drůbežího masa, nebo hovězího
- palička česneku
- majoránka
- kmín
- sůl
- 2 vajíčka
- strouhanka
- může a nemusí být sojové maso - granulát, tébi
Smícháme všechny suroviny. Koření dle chuti. Jak je kdo zvyklý, proto nepíšu kolik. Stejně to nevím. Pokaždé to dělám jinak. Pokud chceme přidat sojovou drť - sáček vysypeme do vody a necháme převařit a pak, až vystydne ho přidáme k ostatním surovinám. Pokud použijeme drť, tak dochutíme ještě tébim - zvýrazní chuť masa. Strouhankou zahušťujeme. Tvoříme bochánky, které dáme do zapekací mísy na jejíž dno jsme dali cibuli a trochu podlejeme vodou. Zakryjeme alobalem. Pečeme asi hodinu a něco. Musí se vyskoušet. Pečeme asi na 200°C.
Omáčka:
- voda
- sůl
- cibulka
- olej
- rajský protlak
- nové koření
- bobkový list
- hladká mouka
Velmi dobré je, když si ještě předem uvaříme ve vodě zbytky rajčat, paprik a cibule. Prostě vytvoříme takový zeleninový vývar ze zbytků. Dají se použít celé papriky včetně stonek a semínek.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji se lžičkou soli. Přidáme rajský protlak, vodu dle toho kolik chceme mít omáčky, vývar, nové koření, bobkový list a šťávu ze sekané (cibuli kterou jsme obložili kolem sekané můžeme pomixovat a přidat také do omáčky). Necháme povařit asi tak 15 minut. Zahustíme hladkou moukou.
Podáváme s domácím knedlíkem.