Mazanec z pšeničného kvásku
- Podrobnosti
- Kategorie: Domácí kvas
- Zveřejněno 14. 4. 2020 19:49
- Napsal Super User
- Zobrazeno: 191
na rozkvas
- Pšeničný kvásek
- 240 g vody
- 270 g hladké mouky
Smíchat a nechat zakryté cca 10-12 h odpočívat v teple.
Dále:
- odebereme asi 100 ml kvásku a uschováme do lednice k ostatnímu přidáme
- 1 vejce
- 150 g mléka
- 50 g změklého másla
- 180 g cukru
- půl lžičky soli
- 360 g hladké mouky (dle potřeby
- rozinky
- kandované ovoce
- Smícháme
- necháme kynout v teple asi 4 h.
- Pak ho na pomoučeném stole popřekládáme a vytvarujeme kulatý či jinak hranatý bochník, který dáme kynout asi na cca hodinu na plech.
- Před pečením nařízneme, potřeme rozšlehaným vejcem.
- Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a ihned teplotu zmírníme na 180°C a upečme cca 60 minut - zkoušíme špejlí.