Hovězí guláš od Zdenečka
- Podrobnosti
- Kategorie: Omáčky
- Zveřejněno 8. 6. 2013 15:01
- Napsal Nela
- Zobrazeno: 339
- hovězí maso (1/2 až 1kg)
- cibule (1/2 množství masa)
- olej
- sůl
- sladká paprika
- pálivá paprika
- česnek
- voda
- mouka
- majoránka
Směs pro naložení masa:
- olej
- sůl
- paprika
- prolisovaný česnek dle chuti
Maso nakrájíme na kostičky a dáme do předem připravené směsi a necháme odležet 1-2 dny.
Nakrájíme na hrubo cibuli a na rozpáleném oleji osmahneme na tmavo. Přidáme sladkou papriku, chvíli restujeme - ne moc tmavě (paprika by pak zhořkla).
Vložíme naložené maso a bez vody restujeme. Jak maso začne pouštět šťávu, dusíme a mícháme. Trochu se to bude připalovat. Šťáva se bude vypékat, proto se musí podlévat trochou vody a oškrabávat dno.
Půl hodiny před koncem se přidá trochu majoránky (ne moc, ať to nechutná jako bramborový guláš) a záklechtka (směs vody a hladké mouky). Může se ještě zředit vodou podle toho, kolik chceme mít šťávy.
Doba vaření se liší podle množství masa. Kolem 1kg je to 2 a 1/2 - 3 h a při 10 kg je doba vaření kolem 5h.
Podáváme s knedlíkem.